Racituri [piftie]

Racituri [piftie]
         De obicei, raciturilor, le sta bine in preajma sarbatorilor de iarna. Eu obisnuiesc sa le fac intre Craciun si Anul Nou, fiind un preparat traditional aici se incadreaza cel mai bine, dar se pot face oricand. Anul asta insa nu am reusit sa le fac in perioada traditionala, si cum sotului meu ii plac foarte mult, nu am vrut sa treaca iarna fara sa-i fi facut racituri. Pe vremuri se faceau doar din unghiile de porc, eu folosesc incheieturi de porc pentru legarea raciturIlor, pentru continut folosesc ciolan afumat de porc.Va invit sa parcurgem impreuna, pas cu pas prepararea raciturilor, un produs traditional foarte gustos si consistent.
Avem nevoie de:
                              - ciolan afumat de porc...1.5 kg
                              - incheieturi de porc...300 g
                              - usturoi...10 catei
                              - sare,piper,boia dulce de ardei...dupa gust
 * gramaj pentru zece portii
** timp de preparare...7 ore
Etape de lucru:
1.Cand avem toate ingredientele pregatite, incepem cu taierea, curatarea si spalarea ciolanului si a incheieturilor de porc. Curatam usturoiul.
Preparare racituri-etapa 1
2. Dupa ce am curatat si spalat ingredientele enumerate mai sus, intr-o oala de zece litri in care punem sase litri de apa rece, adaugam ciolanul, incheieturile, usturoiul, piperul si putina sare. In final mai adaugam sare daca este nevoie tinand cont de sarea din ciolan.
Preparare racituri - etapa 2
3.Punem oala la foc mic pentru aproximativ 6.5 ore, pana cand se despica carnea de pe oase, avem grija sa spumam periodicLa foc mare se tulbura continutul!  Atentie, nu se mai adauga apa! Cand fierberea s-a incheiata scoatem carnea intr-un vas cu ajutorul unei palete, o separam de oase si strecuram supa.
Preparare racituri - etapa 3
4.Pregatim farfuriile apoi asezam in ele bucatile de carne, proportional.
Preparare racituri - etapa 4
5. Cu ajutorul unui polonic adaugam supa apoi presaram, deasupra, piper si boia dulce de ardei. Punem farfuriile la rece si gata...am terminat. Dupa cateva ore putem savura acest minunat preparat traditional!
Preparare racituri - etapa 5
Va doresc, pofta buna!

Un comentariu :

  1. Bună seara si la mulți ani doamna Angela. Mulțumesc pentru modul simplu al explicațiilor rețetei. Rezultatul sunt niște răcituri delicioase cu gust autentic care îmi amintesc de cele făcute de bunica mea

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.